Anssi Nurmi

Päivän juonsi Anssi Nurmi.

Lähetystyö ja kansainväliset asiat olivat monipuolisesti esillä Rauman Meriristissä järjestetyssä Maailma iholla -päivässä lauantaina 25. lokakuuta 2014. Esillä olivat erityisesti Syyria, Israel ja Iran. Ekumenisen lähetysasiakirjan äärellä kyseltiin, onko perinteinen lähetystyö ajautumassa marginaaliin.

Tapahtuman järjesti arkkihiippakunnan tuomiokapituli yhdessä Rauman seurakunnan kanssa. Musiikista vastasi Franciscus-kuoro.

Onko Kristus jäämässä marginaaliin lähetystyössäkin?

Kirkkojen maailmanneuvoston lähetysasiakirjasta alusti Jaakko Rusama Kirkon lähetystyön keskuksesta, jonka jälkeen kuultiin kommenttipuheenvuoroja. Rusama korosti kirkon mission kolminaisuutta: Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat aina läsnä kaikessa kirkon työssä.

Rusama kritisoi asiakirjan painottumista syrjäytyneiden missioon. Ville Auvinen huomautti, ettei parannuksen velvoite kohdistu vain rikkaisiin, vaan myös köyhät ja syrjäytyvät ovat syntisiä ja tarvitsevat aineellisen avun lisäksi anteeksiantoa Kristuksessa. Auvisen terävin kritiikki kohdistui tapaan, jolla asiakirja painottaa ”Henkeä” niin, että Kristus tuntuu jäävän sivuseikaksi. Toisten uskontojen edustajista puhutaan kumppaneina ja evankeliumin julistaminen on kavennettu viimeiseksi neljästä tavoitteesta.

Riitta Granroth piti myönteisenä, että asiakirja korostaa elämän käsitettä, mutta hänkin painotti lähetyksen kolmiyhteyttä. Hän jätti ilmaan kysymyksen, miten globaali kristinusko meidät haastaa.

Juutalaistyötä aiempaa enemmän Kylväjässä

Hanna Lindberg lähetysyhdistys Kylväjästä valotti juutalaistyön teologiaa: Jumala uhrasi paitsi Poikansa, myös omaisuuskansansa, jotta pakanat pelastuisivat. Pelastus kuuluu silti ensin juutalaisille (Room 11:15,25,26). Lindberg kertoi, että israelilaisten yhteistyötahojen katkaistua välinsä Suomen lähetysseuraan homoliittokysymyksen takia ovat suomalaiset työntekijät voineet jatkaa työtään Kylväjän lähetteinä. Kylväjän uusimpana avauksena on suurkaupunkityö maallistuneessa Tel Avivissa.

Syyrian pakolaisia valtavasti, muutama Raumallakin

Kirkon ulkomaanavun edustaja kertoi tuoreimmat tiedot Syyrian pakolaistilanteesta. Pakolaisten määrä on noussut reilusti yli kolmen miljoonan, suurin osa on jättileireillä naapurimaissa, eikä kotiinpaluuta ole näköpiirissä. KUA:n osuus heidän auttamisessa on pitkälti aktiviteettien järjestämistä leireissä radikalistoitumisen ennaltaehkäisynä ja henkisenä tukena. Leirejä ylläpitävät useat järjestöt yhdessä.

Nikoo Ordorary

Iranilainen Nikoo Ordorary Sat-7 -televisioyhtiöstä Kyprokselta.

Rauman kirkkoherra Seppo Sattilainen kertoi isänsä sodanaikaisen pakolaistarinan osoittaakseen, että hän ymmärtää pakolaisuutta. Rauma on vastikään ottanut vastaan Syyrian pakolaisia, joista muutama oli läsnä seminaarissa kiittämässä saamastaan vastaanotosta.

Iranin kirkko kasvaa tv:n välityksellä

Ulkomaisena vieraana kuultiin Sat-7 Pars -kanavan nuorta naispuolista varatoimitusjohtajaa Nikoo Ordorarya, joka on 16-vuotiaasta asti toimittanut evankelioivaa tv-ohjelmaa farsin (persian) kielellä. Kyprokselta satelliitin kautta lähetettävä ohjelma on ainoa tehokas tapa viedä evankeliumia Iraniin, jossa kristityt elävät vainottuina ja internetiä sensuroidaan. Ohjelmat poikivat jatkuvasti yhteydenottoja, ja jälkihoitotyö on vilkasta.

Mitä jäi käteen?

Kokonaisuutena Maailma iholla -päivä toi usein niin nurkkakuntaiseen kirkkoomme kaivattua kansainvälistä perspektiiviä. Omissa mielenpahoittajaisissamme helposti unohdamme, miten vaikeissa oloissa monissa maissa eletään. Toisaalta monelle voi olla uutta, että kristinusko kasvaa kolmannessa maailmassa hyvin voimakkaasti, myös ja ehkä eritoten vainojen keskellä. Kuulijakunta muodostui kuitenkin pääosin niistä, joille nämä asiat ovat entuudestaan tuttuja. Olisikin hienoa, jos kansainvälinen näkökulma läpäisisi myös seurakunnan arjen ja julkisen kirkollisen keskustelun tähänastista paremmin.

Allekirjoittanut on arkkihiippakunnan lähetystyöryhmän jäsen ja oli mukana suunnittelemassa Maailma iholla -tapahtumaa.